Bestemming bereikt bij Travelbags


Ik ga op reis en ik neem mee… Wie het aloude spelletje voor onderweg doet, komt al snel uit op een tas van Travelbags. Het is een van de grootste online aanbieders van tassen en koffers in Nederland en België. Mede met hulp van Tweakwise zorgt e-commerce manager Gerjan Horstra dat bij Travelbags de 'customer journey' naar de juiste bestemming leidt.

Vanuit de schuur

De online reis van Travelbags zelf begon in 2008 vanuit een schuur in Hardenberg toen de broers Gerjan en John Horstra een webshop openden. Nadat hun ouders in 2006 al een gewone, fysieke tassenwinkel waren gestart in Hardenberg. Met gezond boerenverstand wisten ze Travelbags van de grond af uit te bouwen tot een online autoriteit met een omzet van ruim 9,5 miljoen euro.

Keihard werken

"Nou, het was 2008, en toen zou het beginnen. De site ging online. Hooggespannen verwachtingen. En er gebeurde helemaal niks", lacht Gerjan Horstra. "We moesten alles leren. En toen kon dat nog. Er was geen noemenswaardige concurrentie. Omdat we het in die tijd allemaal konden uitproberen en door als familie gewoonweg keihard te werken, hebben we nu een site waar we rendement van halen."

Leergierigheid

Waar broer John in het begin servicedesk, orderpicker, inkoper en marketeer was en Gerjan naast zijn gewone baan in de zorg meewerkte, werken ze nu allebei fulltime voor de winkel. Samen met ruim 30 collega's, bestaande uit winkelpersoneel, logistiek medewerkers en marketeers. De reis van Travelbags is er daarmee eentje van leergierigheid, zelf doen en samenwerking tegelijk.

Controle op proces

"We doen zo veel mogelijk in eigen huis. We willen controle op het hele proces houden. Zelf het magazijnwerk en de verzendingen organiseren, zelf de marketing doen. Maar we maken waar nodig ook gebruik van specialisten. Voor Adwords bijvoorbeeld en zoals met Tweakwise ook voor de e-commerce tools op gebied van zoeken, navigeren en analyse", zegt Horstra.

Marketing en optimaliseren

De online winkel van Travelbags is goed voor ruim 90 procent van de jaaromzet. Het andere deel brengen de winkels in Hardenberg en Zwolle op. Inmiddels komt er ook meer online omzet uit Duitsland en België. "Maar onze focus blijft wel Nederland. Daar zijn we de grootste en dat willen we ook blijven. Het is belangrijk de markt te blijven snappen. Maar we investeren vooral ook veel in marketing en online testen, data-analyse en optimaliseren. Daar zitten de meeste kansen voor groei."

Nu V&D weg is

Op gebied van marketing wordt, zeker nu concurrent V&D is weggevallen, extra geïnvesteerd komende tijd. Travelbags wil zich nog nadrukkelijker positioneren en kijkt ook naar mogelijkheden voor tv-reclame bijvoorbeeld. Op gebied van optimalisatie is Horstra in de wereld van Tweakwise gedoken. Travelbags maakt gebruik van alle opties, waaronder de Google Analytics koppeling. De webshop wordt ook een van de eersten die gebruik gaat maken van de nieuwe Tweakwise Personal software.

Conversiestijging

"Sinds we Tweakwise zijn gaan gebruiken voor search, productsortering, recommendations en merchandising is de conversie duidelijk gestegen. Overall is dat lastig te meten, maar ik ben ervan overtuigd. In het deel search is dat zelfs heel direct meetbaar. Meer mensen gebruiken de zoekfunctie nu en de conversie steeg er tussen 12-15 procent. Tweakwise levert me jaarlijks direct tonnen euro's op, kan ik gerust zeggen."

Grip houden

De tools passen bij het karakter van de e-commerce manager, laat hij zelf ook weten. "Ik wil graag grip houden op het proces. Het zelf snappen en bij kunnen sturen als het nodig is. Met Tweakwise kan dat heel gemakkelijk. Bovendien, wat ik eerder handmatig deed, doet Tweakwise nu automatisch en tegelijk ook beter. We zouden dit zelf nooit zo goed kunnen laten ontwikkelen en verder ontwikkelen. Zelfs als het niet direct tot extra omzet zou leiden, zou ik Tweakwise nog gebruiken. Het maakt het werk beter en eenvoudiger."

Tweakwise Personal

Een belangrijke nieuwe stap op de reis van Travelbags is namelijk het gebruik van Tweakwise personal software. "We gaan hier samen stap voor stap mee beginnen. Dat past ook goed bij ons. Maar zeker ook voor onze producten is het heel goed om automatisch aangepaste content te bieden als mensen onze site bezoeken. We weten door de software straks wie prijsgevoelig is of vooral geïnteresseerd in bepaalde kwaliteit of specifieke merken."

Boerenverstand

Volgens Horstra is het voor Travelbags onontbeerlijk om samen te reizen met een partij als Tweakwise. "Want boerenverstand is de helft. Als je altijd alles alleen wilt doen, redeneer je alleen maar vanuit je eigen perspectief. Om boven je eigen beperkingen uit te stijgen, moet je ook slim investeren in relaties met anderen."

Meer weten?

+31 038 850 1001

contact@tweakwise.com